(+34) 938 834 128
Visita el CTR, el dipòsit controlat i la planta de triatge i aprèn amb els nostres programes escolars
Visites guiades a les instal·lacions i activitats didàctiques
Visites escolars i programes educatius a l’abocador o dipòsit controlat d’Orís i a la planta de triatge de multiprodcute d’Osona
Crèdits
La idea original i el contingut pedagògic d’aquest WebQuest han estat elaborats per viladraueducacio.com, i el disseny, per badabadoc, per fer de material de suport a les visites a la planta de triatge del Consorci per a la gestió de residus urbans d’Osona.

Aquest recurs didàctic ha estat finançat per Ecoembes (Ecoembalajes España, SA).

Està dirigida als alumnes d’educació secundària de la comarca d’Osona.

Aquesta plantilla es basa en l’adaptació i traducció a l’espanyol feta per Isabel Pérez Torres , basada  en la plantilla original descarregada de laWebQuest Page , amb el permís de Bernie Dodge .

Correcció: Siscu Ruiz i Rocio Villegas
Els recursos, els productes i el seu cicle de vida

Abans de començar el treball d’investigació, us heu d’agrupar de cinc en cinc, de manera que cada grup formarà una comissió d’experts. Un cop tingueu els grups fets, aneu seguint els passos que us plantegem:

Com a representant dels ajuntaments el teu deure és vetllar per la salut de la població i fer una bona gestió dels residus, creant normes i reglaments de gestió dels productes, per controlar que empreses, entitats i veïnat siguin responsables i compleixin aquestes normes i reglaments.

Des d’aquest rol, la teva principal preocupació serà ocupar-te de comprendre si la recollida dels residus, en el cas del multiproducte (contenidor blau amb tapa groga), és fa be, si és còmode per als veïns i si podem trobar altres maneres de millorar-ne els resultats.

Preguntes
Per resoldre les següents preguntes et recomanem que facis un cop d’ull als enllaços i n’extreguis la informació suficient per completar un mapa conceptual. Per a més informació també trobaràs pàgines d’interès a l’apartat de recursos.
  • - Què fan els ajuntaments o els consells comarcals?
  • - Què fem a l’escola i a casa?
  • - Què n’opinen els mitjans de comunicació?
  • - Crea un mapa conceptual (esquema) amb la informació de les anteriors qüestions
L’entitat a la qual pertanys és una associació nacional que treballa activament i conjuntament amb propietaris i municipis per conservar hàbitats forestals, agrícoles i aquàtics, per conservar i millorar la biodiversitat i desenvolupar plans de gestió orientats a la sostenibilitat.

A l’hora de comprar ens convertim en consumidors, per tant, hem de ser responsables i pensar en tot el cicle de vida del producte. Hem d’analitzar si el necessitem, d’on prové, com l’utilitzem i què en farem quan ja no ens sigui útil.

Aquesta associació, a més de consumidor, també et considera un naturalista, és a dir, una persona que coneix, estima i està molt preocupada pel medi natural i tots els processos que puguin afectar-lo negativament.

Des d’aquest rol, la teva principal preocupació serà ocupar-te del que ha de tenir en compte un consumidor quan vagi a comprar, quan utilitzi el producte i quan s’hagi de desfer de l’envàs. Què ha de saber per tenir una actitud responsable?

Preguntes
Per resoldre les següents preguntes et recomanem que facis un cop d’ull als enllaços i n’extreguis la informació suficient per completar un mapa conceptual. Per a més informació també trobaràs pàgines d’interès a l’apartat de recursos.
  • - Comença esbrinant quins són els principals components dels envasos i llegeix les etiquetes dels embolcalls. Hi veuràs un punt verd; saps què vol dir?
  • - Què has de saber per tenir una actitud responsable?
  • - Una vegada hem utilitzat els productes ens sobren envasos... quins són més difícils de reciclar?
Per a més informació també trobaràs pàgines d’interès a l’apartat de recursos.
A l’hora de presentar els productes volem que tinguin bona presència i sobretot que arribin en bones condicions als clients, és a dir, sencers i nets. La teva empresa produeix molts embolcalls i tot tipus de plàstics. Una vegada el client ja té el producte i l’ha utilitzat no en necessita l’envàs i el llença. A més, en la producció també generem molts retalls i residus que no podem aprofitar.

Volem ser responsables i pensar en tot el cicle de vida del producte. Hem d’analitzar si el necessitem, d’on prové, com l’utilitzem... La nostra empresa està molt preocupada pel medi natural i tots els processos que puguin afectar-lo negativament; per això tenim una certificació ambiental.

Des d’aquest rol, la teva principal preocupació serà ocupar-te del que l’empresa ha de tenir en compte: els treballadors de la teva fàbrica, elaborar envasos d’una altra manera, donar informació de com s’han de triar aquests envasos, i informar sobre què han de saber, productors i consumidors per tenir una actitud responsable.

Preguntes
Per resoldre les següents preguntes et recomanem que facis un cop d’ull als enllaços i n’extreguis la informació suficient per completar un mapa conceptual. Per a més informació també trobaràs pàgines d’interès a l’apartat de recursos.
Per a més informació també trobaràs pàgines d’interès a l’apartat de recursos a l’ apartat Altres.
  • - Què han de saber els meus treballadors sobre la manipulació dels plàstics?
  • - Què hi podem fer per reduir-ne el volum la quantitat?
  • - Què deu dir la llei sobre el que hem de fer amb els envasos no aprofitables que generem?
  • - Completa un quadre resum amb la informació que has esbrinat.
El comerç de les grans superfícies ha modificat les maneres de comprar perquè ens converteixen en grans consumidors de tota mena de béns i serveis. Nosaltres podem ser i som centres que podem aportar un valor afegit a la recollida selectiva, a la minimització d’envasos...

Des d’aquest rol, la teva preocupació principal serà ocupar-te que el producte que arriba al consumidor sigui de qualitat, i tenir cura dels residus que genera la teva activitat.

Ets una persona preocupada per aquests temes i vols poder oferir productes de qualitat, ben envasats i amb garantia sanitària i, si pot ser, de proximitat i respectuosos amb el medi ambient.

Preguntes
Per integrar-te en el teu rol i poder respondre les següents preguntes et recomanem que facis un cop d’ull als enllaços i n’extreguis la informació suficient per completar un quadre resum.
  • - Què han de saber els treballadors de les grans superfícies sobre la manipulació d’aliments?
  • - Quins tipus d’envasos existeixen i quina n’és la procedència?
  • - Què deu dir la llei sobre el que hem de fer amb els envasos que generem?
  • - Completa un quadre resum amb la informació que has esbrinat.
Per a més informació també trobarà pàgines d’interès a l’apartat de recursos.
El metge es dedica a fer informes i treballs de salut pública. En el cas que plantegem, el metge treballa per a un laboratori i una revista especialitzada sobre medi ambient i és especialista en malalties que poden provocar efectes en la salut pública.

Des d’aquest rol, la teva principal preocupació serà fer la comparativa, mitjançant un dossier sobre la recollida selectiva, entre dues ciutats on s’utilitzen mètodes diferents. Has d’explicar també la conveniència de reduir els residus i destriar-los en origen.

Preguntes
Descarrega’t el pdf que tens a continuació (Accions de millora) i completa el quadre accions, relacionades amb el cicle de vida dels envasos, que puguis dur a terme a la teva vida diària per contribuir a millorar de la salut de les persones i del medi.
  • - On van a parar els materials que no es poden triar a la planta? Què li passa a la planta quan hi arriben residus que no pot tractar?
  • - Dels materials triats com a matèria primera, què se’n pot treure?
  • - Quins programes de recollida selectiva coneixes?
  • - Què és la petjada ecològica? I el cicle de vida d’un producte?
  • - En el quadre següent, enumera i explica quatre accions que puguis dur a terme a la teva vida diària i que contribueixin a millorar la salut de les persones i el medi, i que tinguin a veure amb el cicle de vida dels envasos.
Per a més informació també trobaràs pàgines d’interès a l’apartat de recursos.
Pauta posada en comú
Quadre 1 i 2 annex